Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смята, че Русия се стреми да

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смята, че Русия се стреми да
Коментари Харесай

Ердоган: Путин иска да сложи край на войната в Украйна възможно най-скоро

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган счита, че Русия се стреми да постави завършек на спора в Украйна допустимо най-скоро. Той изрази това мнение в изявление за американската телевизия PBS.
Запитан какъв брой скоро, съгласно него, ще завърши спорът в Украйна, турският водач съобщи, че " на първо място позицията на Русия е доста значима ". " В Узбекистан се срещнах с съветския президент Владимир Путин и имах доста подробни диалози с него ", сподели Ердоган.

Според него руският водач " е посочил, че се пробва да завърши въпроса допустимо най-скоро ", предаде  " Фокус ".
Ердоган е на мнение, че в този момент нещата са много проблематични: " Ще бъде направена забележителна крачка напред ". В същото време той акцентира, че иска битката да завърши по кротичък метод.
Миналия петък президентите на Русия и Турция организираха диалози в границите на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие в Самарканд. След срещата водачът на Кремъл означи, че Ердоган не е предложил да организира диалози с Володимир Зеленски и също по този начин акцентира, че турският президент има забележителен принос за нормализирането на обстановката, в това число за решаването на въпроса с храните.

Същевременно Ердоган настоя Русия да върне окупираните територии на Украйна, завзети след нашествието на 24 февруари.
Лидерът, който се възприема като медиатор във войната и издейства знаково съглашение на Киев и Москва с Анкара и Организация на обединените нации за експорт на украинско зърно през Черно море, настоя, че " в случай че ще се откри мир в Украйна, несъмнено, връщането на нападнатата територия ще е доста значимо ".
По думите му Москва и Киев постигнали още една договорка: за замяна на пленници, обхващаща към 200 души. Не посочи обаче кой би бил включен в нея.
" Не, безспорно не ", отговори Ердоган, запитан от американската медия PBS дали би трябвало да се разреши на Русия да задържи територии, завзети след нашествието.
Ердоган, който се старае да поддържа връзки и с Русия, и с Украйна, добави и че " териториите (включително Крим - бел. ред.) ще бъдат върнати " и че съветският му сътрудник Владимир Путин е направил " известни крачки " в тази тенденция, без детайлности.
Той помолил " скъпия си другар " Путин да върне и Крим " на законните му стопани ", украинците и татарите. В тази позиция няма изненада, защото от 2014 година Анкара упорства, че в никакъв случай няма да признае за законна анексията на полуострова, осъществена от Русия през март същата година. Ердоган повтори настояването да бъде върнат Крим преди към месец.
Ако ще се откри мир в Украйна, несъмнено, връщането на нападнатата територия ще е доста значимо. Това се чака, това се изисква. Путин направи крачки, ние - също. Нападнатите територии ще бъдат върнати.
От думите му обаче не се схваща дали има поради и обявилите се за самостоятелни Донецка и Луганска област още преди осем години, които желаеха помощ от Русия против Украйна на 23 февруари - последният подтик преди началото на съветската инвазия.
Турският държавен глава разяснява тематиката малко преди в окупираната Херсонска област и в самопровъзгласилите се за " национални републики " и приети от Русия райони на Украйна да разгласят провеждането на " референдуми " за присъединение към Русия още тази седмица.
Украинският му сътрудник Володимир Зеленски бе окачествил провеждането на референдуми като алена линия, оттатък която няма място за договаряния. Независимо от това съгласно Ердоган съветският водач посочил волята да завърши войната " допустимо най-скоро ".
 
Източници: dnevnik.bg, bgonair.bg
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР